Huge hieroja haukipudas

Huoneen saatuaan Maakaset haluaisivat rakastella, mutta hotellinomistaja Sika keskeyttää heidät tarjoillakseen myrkkysherryä. Sika laukaisee pistoolin Verneriä ja Ottoa kohti, Verneri ottaa luodin kiinni ja sinkoaa sen takaisin, osuen Sikaa otsaan. Lopussa siivoojat ja Maakaset juhlivat, mutta ullakolla raahattu Sika avaa silmänsä luoti otsassa. Korsussa Mauno Ahonen saa tiedon sodan loppumisesta. Ahonen todistelee miehille, ettei sota ollut turha. Aseiden vaiettua miehet menevät niitylle.

Elokuvan rallin lähtö on kuvattu Oulussa. Elokuva kertoo Petsamolaisesta nikkelikaivoksen ja patruunatehtaan omistaja Arno Jurmalasta. Eletään luvun loppua ja aseteollisuus kukoistaa ja tarvitsee nikkeliä. Pohjoisessa valmistaudutaan Jurmalan syntymäpäiväjuhliin. Sodan sytyttyä Pohjoinen yhdyskunta on vuorotellen saksalaisten ja neuvostoliittolaisten hallussa ja Jurmala käy kauppaa kummankin kanssa.

Jurmala ottaa Olgan ja lapsen luokseen asumaan. Elokuvaa on kuvattu Oulun kaupungintalolla. Ystävät toverit -elokuva on miltei moraliteetiksi luonnehdittava kertomus rahan vallasta ja ahneudesta kaiken tuhoavine seurauksineen. Se on myös kannanotto luonnon riistoa vastaan. Elokuva kertoo fiktiivisen tarinan nikkelikeisari Jurmalasta ja hänen lapsettomuudesta kärsivästä narkomaanipuolisostaan. Nikkelipatruunan suureellisista syntymäpäiväjuhlista liikkeelle lähtevä kertomus sijoittuu toisen maailmansodan alle ja sen pyörteisiin Ruijan rantaan.

Jäämeren rannikon nikkelikaivoksen omistaja käy kauppaa natsi-Saksan, Neuvostoliiton ja skandinaavisten naapurimaiden kanssa aina sen mukaan, miten politiikan tuulet vaihtuvat. Sodan mentyä hänen puheillaan ovat heti uudet asiakkaat.

Elokuvan juoni sivuaa jonkin verran Petsamon suurta vakoilujuttua, josta Skiftesvik on kirjoittanut muutakin. Vaikkei Skiftesvik olekaan koskaan asunut Petsamossa, hän sanoo tuntevansa voimakasta yhteyttä alueeseen.

Näin kenties siksi, että hän kuuli lapsuudenkodissaan puhuttavan paljon Petsamosta, jossa hänen mummonsa ehti olla siirtolaisena kolmen pienen tyttärensä kanssa talvisodan alla. Elokuvaan hän ei sukunsa tarinaa kuitenkaan kirjoittanut, vaan otti siitä aineksia ensin novelliinsa ”Petsamon kultatynnyri” ja myöhemmin näytelmäänsä Nikkelikukka Ystävät, toverit oli valmistuttuaan kallein suomalainen elokuva. Skiftesvik on kritisoinut Mollbergia siitä, että tämä muutti yksipuolisesti käsikirjoitusta, jätti kokonaisia kerronnan tasoja ja teemoja toteuttamatta ja toi elokuvaan groteskeja, jopa inhonaturalistisia sävyjä.

Koskettavan roolityön tekee Paavo Liski Kaakamo. Tom Hamberg sai Jussi-patsaan elokuvan lavastuksesta. Rauni Mollberg, Joni Skiftesvik Lavastus: Mikan äiti Elli menee naimisiin Kurkelan kanssa, joka on istuu linnassa taposta.

Mika pääsee opiskelemaan Helsinkiin teknilliseen korkeakouluun. Elli ostaa pojalleen yksiön Helsingin Merihaasta. Nuorten välille kehittyy suhde. Mikan palatessa, Härkönen on ehtinyt jo hukuttaa Kurkelan ammeeseen. Mika hommaa aseen ja vie Härkösen keskelle erämaata.

Ulla tulee hakemaan Mikan takaisin Helsinkiin, ja juuri kun he ovat astumassa junaan, Kurkelan ruumis löytyy satamasta. Mika hyppää viime hetkellä pois junasta ja menee takaisin autoon, jossa Elli toteaa, etteivät he vankilaan mene. Äiti ja poika ajavat auton mereen ja Ulla matkaa yksin Helsinkiin.

Elokuvaa on kuvattu Oulussa. Jatkoa Elämän Vonkamies elokuvalle. Päätalon perheen elatus on kunnan vastuulla, koska perheen isä Herkko on Oulussa mielisairaalassa. Kalle on innokas lukija ja kirjoittaja ja tilaa Mika Waltarin oppaan aiotko kirjailijaksi? Herkko palaa kotiin yhä luulosairaana ja pahantuulisena.

Kalle lähtee savotalle tukkitöihin. Kalle uupuu työstä ja palaa kotiin itku kurkussa. Kalle ostaa kumiteräiset saappaat ja lähtee parkkuutyöhön. Kalle lopulta kyllästyy siihen, että isä motkottaa koko ajan hänen lukemisistaan. Kalle lähtee suutuksissaan työmaalta. Elokuva on kuvattu Taivalkoskella. Ossi Viskari, Johan Hake Leikkaus: Kylän halki virtaava Iijoki on antanut uittojen aikoina tienestiä maanviljelyksen lisäksi.

Kallen kasvaessa toiselle kymmenelle hänet valtaa pelihimo. Kalle varastaa isänsä lompakosta rahaa maksaakseen pelivelkoja kavereilleen.

Joel Ström on kuuromykkä taidemaalari. Kerttu kertoo Joelin äidille odottavansa Joelin lasta. Elokuvan taidenäyttely on kuvattu Oulun taidemuseossa Asemakadulla.

Martti hankkii romuttamosta auton, jolla he ajavat Rosson kanssa kohti pohjoista etsien Marjaa. Ilman riitelyä matka ei kuitenkaan onnistu. Rosso kouraisee tukun rahaa ja lähtee. Lopussa Rosso istuu pizzeria Rossossa, kun poliisit tulevat ja ampuvat hänet.

Elokuvaa on kuvattu Raahessa ja Pattijoella. Elokuva kertoo Viitaniemen kylän asukkaista. Jukan mielestä Unton tulisi hommata akka taloon. Unto laittaa ilmoituksen lehteen henkilökohtaista palstalle. Haku ei tuota tulosta, sen sijaan Unto saa paljon vastauksia lehti-ilmoitukseensa.

Lassi tapaa lehti-ilmoituksen kautta kaupungissa asuvan Linnean, jolla on ennestään kaksi lasta ja joka kaipaa maalle ”pehmeämmän teknologian” pariin. Liisa kertoo odottavansa lasta Untolle, josta Unto ilahtuu. Elokuvaa kuvattiin Oulussa Raksilan urheilukeskuksessa. Elokuva kertoo Ilari Aution eli Ilen tarinan.

Ile on lääkäriksi aikova abiturientti. Ile kuulee kaupungin kaduilla viidakon ääniä. Ile suivaantuu tästä ja lähtee toisen naisen kanssa. Ylioppilaskirjoituksissa Ile polttaa tupakkaa ja pelaa koripalloa toisten keskittyessä kokeisiin.

Ilen suunnatessa pistoolia ohimolle, sisään ratsastaa joukko vähäpukeisia naisia. Ile hyppää hevosen selkään ja ratsastaa pois juuri kun halli sortuu. Elokuvaa on kuvattu Kalajoen hiekkasärkillä. Harii Sirolan romaani Abiturientti, Kuvaus: Max Sjöman kirjoittaa tuleville sukupolville kirjeen joka muurataan kuparilieriössä hänen suunnittelemansa ydinvoimalan kivijalkaan.

Venlalla on aivosyöpä joka leikataan viime hetkellä. Venla pysyy puolitoista vuotta terveenä, kunnes sairaus iskee jälleen ja leviää koko ruumiiseen. Hän seuraa tv-ohjelmaa, jonka mukaan grammaa plutoniumia riittää aiheuttamaan syövän jokaiselle maapallon asukkaalle. Venlan sädehoito jatkuu, mutta hän ei parane. Elokuvaa on kuvattu Oulussa Raksilassa. Pekka Lehto; Pirjo Honkasalo Ojaus: Reidar Eknerin runokokoelma Efter flera tusen rad, suom.

Mikolla on mielessään nuoruudenrakastetulta Riitalta saatu kirje, johon ei ikinä vastannut. Petteri, Mikko, Tuomas ja Einari ajavat työmaalle, missä he tuhoavat parakin ja jatkavat matkaa yhtiön toimistolle, jonka kassaholvin he tyhjentävät. Elokuvaa on kuvattu Kuusamossa. Olli Soinio, Tero Malmberg Leikkaus: Vanha ja nuori pari asuttavat syrjäistä korpitaloa.

Nuori pari tanssii polskan tahtiin. Talvisin nuori isäntä käy kokemassa ansalankansa ja saa monta riekkoa. Vaimo ja lämmin sauna odottavat miehen paluuta, mies panee soitoksi hirven kunniaksi. Talvella vanha isäntä kuolee. Keväällä eräpoliisi tuo syytteen metsästyslain rikkomisesta ja aseen laittomasta hallussapidosta ja takavarikoi aseen.

Kesällä linnut pesivät autioituneen talon savupiipussa, talon katto on seulana ja lattialla on rikkoontunut kananmuna. Elokuvaa on kuvattu Kuusamossa ja Utajärvellä. Antero Honkanen, Juhani Lihtonen Leikkaus: Elokuva kertoo Koillismaasta luvun jälkeen. Sammalsuon tilalle on valmistunut uusi navetta, jonne lehmät siirretään. Kaukon äiti Maija kuitenkin paljastaa suhteen Elmalle. Kun Kauko aamuyöstä palaa, tunnustaa olleensa vieraissa ja vetää mukaan Elsan sodan aikaisen suhteen saksalaiseen sotilaaseen.

Sammalsuon ja Malisen suvut kokoontuvat yhteen jouluaterialle, ilta päättyy Nestorin kaataessa Teuvon kiljut lattialle ja Teuvon heittäessä kaikki pihalle. Kaukon veli Väinö saapuu taloon yli kymmenen vuoden poissaolon jälkeen.

Elokuvaa on kuvattu Taivalkoskella. Karhu on tappanut lehmän ja opettaja kokoaa miehet karhunajoon. Karhun sijasta he löytävät lehmän. Oulussa tapahtuu sekaannus ja Natalia joutuukin junaan joka menee Kostamuksen sijasta Helsinkiin. He saattavat Natalian Vainikkalan raja-asemalle, missä neuvostovaltuuskunta on vastassa. Rajalla pidetään puheita ja Natalia nousee kansojen ystävyyden symboliksi ja lopuksi tilaisuutta juhlitaan shamppanjalla.

Hannu Koski, Tero Malmberg Leikkaus: Lamakausi koetteli tilallisia Pohjanmaalla, jota pahensi vielä halla, joka turmeli kylvöt. Talonpojat joutuivat ottamaan korkeakorkoista lainaa hankkiakseen rehun, siemenet ja syömäviljan.

Isännät takasivat toistensa lainoja. Rahattomana hänet tuomitaan 40 päiväksi vankilaan. Pulajohtajat viruvat vankilassa, jona aikana perustetaan uusi puolue, Kansanpuolue, ajamaan pulamiesten asiaa ja vapauttamaan pulajohtajat vankilasta. Heikki Niskanen nousee eduskuntaan ja toteaa eduskunnan yhtyneen pyrkimyksiin lopettaa pakkohuutokaupat. Elokuva on kuvattu Nivalassa, Kalajoella ja Oulussa. Lempi Linnan teos Konikapina, Kuvaus: Vikke putoaa uunin päältä ja on neljä vuorokautta tajuttomana.

Vikke joutuu todistamaan isännän ja Manta-piian ”sylipainia” ulkoniityn ladossa. Tukkijätkänä Vikke kiertelee pohjolan uittoja ja savottoja. Viken uskolliseksi kumppaniksi ja repunkantajaksi vakiintuu Einari Mättö. Einari odottaa Vikkeä yli 40 asteen pakkasessa ja sairastuu tautiin joka on kuolemaksi. Tarun mukaan tukkijätkä muuttuu kuolemansa jälkeen poroksi. Jouko Lehmuskallio, Pertti Salo Leikkaus: Jorma Lindfors, Lasse Holma Musiikki: Maria taivuttaa Pekan palaamaan kanssaan Suomeen.

Suomessa Pekka joutuu gangstereiden kanssa tekemisiin. Elokuvaa on kuvattu Oulussa Hotelli Vaakunassa ja Oulun lentoasemalla. Lionel Whiten romaani Obsession, ; Kohti perikatoa, suom. Seppo Paakkunainen, Jorma Panula. Minkä kesä kastelee, sen Dry Vodka kuivaa! Seppo Huunosen ohjaama perisuomalainen roadmovie Lampaansyöjät seuraa kahden keski-ikäisen kaveruksen irtiottoa arjen aherruksen keskeltä.

Sepe vaihtaa auton rekisterikilvet, he löytävät laiduntavat lampaat ja Valtteri ampuu niistä yhden. Valtteri ampuu toisen lampaansa. Lopuksi miehet juopottelevat sorakuopassa, jonne ovat telttansa pystyttäneet ja toteavat elämän olevan jällen mallillaan.

Elokuvaa on kuvattu Kalajoella, Oulussa ja Kuusamossa. Veikko Huovisen romaani, Kuvaus: Oskari Markkanen, Seppo Huunonen Musiikki: Suomalaisnuorukaiset Pave, Hese, Viiksi ja Timppa tuntevat Helvetin kuumuudessa olonsa kotoisaksi kuin saunassa, mikä taas ei sovi paikan johtomiehille. Elokuvaa on kuvattu Pyhäjärvellä. Filmituotanto Spede Pasanen Oy Tuotannonjohto: Kuvia Suomesta käsittelee keskiluokan arkea.

Dokumentti kertoo luvun suomesta suomalaisten kertomana. Siinä kuullaan niin SMP: Dokumenttia on kuvattu Oulussa. Jari on pitkällä automatkalla. Nuoret tapaavat uudelleen baarissa ja Marja suostuu Jarin kutsuun lähteä tansseihin. Seuraavana aamuna Jari hakee Marjan ajelulle. He jatkavat yhä pohjoisemmas autolla. Paluumatkalla he joutuvat poliisin ratsiaan, jolloin selviää, että Jari on varastanut auton. He onnistuvat pakenemaan ja eksyttämään heitä seuraavan poliisiauton.

Suomeen palattuaan nuoret murtautuvat mökkiin saadakseen ruokaa. He tapaavat kullankaivajan, joka kutsuu heidät mökilleen. Koski, Hannu Koski Leikkaus: Aluksi näytetään kuvia Mannerheimin hautajaisista.

Dokumentti kertoo Mannerheimin tarinan pikkupojasta viimeisiin päiviin, Mannerheimin koulumenestyksestä, etenemisestä sotilasuralla, sisällissodan valkoisten voitosta ja Mannerheimin noususta Suomen valtion päämieheksi kriisin uhatessa. Raimo Kiialainen, Kari Westerlund Leikkaus: Taina Kanth, Kari Uusitalo Musiikki: Leenan avioliitossa on ongelmia.

Leena lähtee uimaan ja Ilpon kiinnostus herää, hän lainaa sukellusvarusteet uidakseen laiturin alle tarkkailemaan Leenaa.

Myöhemmin Ilpon ja Leenan suhde syvenee, he tapaavat usein. Asiat mutkistuvat kun Arto, Leenan aviomies saapuu maalle. Elokuvaa on kuvattu Kalajoella. Takaa-ajossa veljekset yllätetään uimasta. Joel ja Tommi joutuvat vangiksi, mutta Kai onnistuu karkaamaan.

Joelilla ja Tommilla on jo hirttosilmukat kaulassa, kun Kai saapuu paikalle ja uhkaa lynkkaajia dynamiitilla. Veljekset ilmestyvät saluunaan ja selvittävät asiat. Elokuva on kuvattu Kuusamossa. Oy Suomen Filmiteollisuus Tuotannonjohto: Heidän koiransa Kim löytää rannasta tuupertuneen miehen, joka sanoo salatun laakson miesten olevan kannoillaan.

Samassa viuhahtaa nuoli ja tappaa miehen. Konnat avaavat tulen ja surmaavat monia. Veljekset pääsevät vapaiksi ja nyt heimon ystävinä, ryhtyvät johtamaan taistelua konnia vastaan, jotka ovat ehtineet kylään, polttaneet sen ja ottaneet Piritan ja Ingan vangiksi. Vornan veljekset nousevat ratsaille ja jatkavat matkaansa. Tommi Rinne Ohjaus ja käsikirjoitus: Lisäksi dokumentissa kuvataan lintujen muuttoliikettä syksyllä.

Dokumenttia on kuvattu Kuusamossa. Saksalainen sotilasosasto sijoittuu Ouluun kesällä Pojat tienaavat rahaa myymällä juomia sotilaille. Leikki päättyy kun Jake turhautuessaan varastaa käsilaukun.

Talvella pojat hierovat kauppaa saksalaisten kanssa varastamillaan villapaidoilla. Vastineeksi saksalaiset antavat pojille konjakkia, tupakkaa ja kameran. Tuiran pojat houkuttelevat Raksilan pojat mukaan varastamaan rynnäkkötykin ammuksen asemalla seisovasta tavarajunasta. Räjähdyksessä kuolee kaksi Tuiran poikaa ja kolme rampautuu.

Jaken äiti lähtee saksalaisten mukaan. Jake kuulee vahtimestarilta, että viimeinen saksalainen kuljetus on lähdössä asemalta. Elokuva on kuvattu Oulussa. Paavo Rintalan romaani, Kuvaus: Professori Sedano, hänen assistentti Mr. Lang ja sihteeri Numidia Vaillant saapuvat Unescon toimeksiannosta Suomeen tutkimaan kansallista kulttuuria. Sedano viihtyy hyvin opettajatar Mattilan seurassa, tulkki osoittaa kiinnostusta Numidia Vaillantia kohtaan.

Lang tuntee itsensä levottomaksi ja lähtee korpivaellukselle. Talon tyttären kanssa Lang kokee lyhyen romanssin. Syksyllä ruskan aikaan Sedano ja opettajatar tekevät matkan pohjoiseen. Sedano kertoo tarinan pohjolan naisista, jotka asuvat lähellä taivasta ja joiden silmät ovat siniset kuin jää ja hiukset valkoiset kuin lumi.

Professori Sedano palaa yksin junalla Helsinkiin. Lang ja Numidia Vaillant ovat matkustaneet Pariisiin pari viikkoa aikaisemmin. Risto Jarva, Jaakko Pakkasvirta Kuvaus: Risto Jarva, Jaakko Pakkasvirta Musiikki: Ilmarinen saa viestin siskonsa kohtalosta ja ottaa mukaansa Lemminkäisen. Louhi vaatii lunnaiksi Annikista Ilmarisen takomaan Sammon. Ilmarinen takoo Sammon ja Annikki pääsee vapaaksi. Annikin vapauduttua Ilmarinen lupaa hankkia Sammon takaisin. Lemminkäinen on heti valmis uuteen reissuun Pohjolaan.

Louhi nostattaa merelle myrskyn ja Lemminkäisen vene uppoaa, Lemminkäinen kuitenkin onnistuu pelastautumaan. Väinämöinen kohottaa miehet retkelle Pohjolaan auringon pelastamiseksi. Mosfilm, Suomi-Filmi Oy Tuotannonjohto: Uhtuan Shemeikka poikkeaa kauppamatkallaan Juhan taloon ostamaan viljaa.

Hän jää saunaan ja kiinnostuu nuoresta ja kauniista Marjasta, jonka Juha on kasvattanut orvosta itselleen. Shemeikka ohjaa veneensä rantaan ja Marja antaa kantaa itsensä veneeseen. Karjalan puolella he pysähtyvät ja hetken vastusteltuaan Marja antautuu Shemeikalle. Shemeikka jättää Marjan kalamajalle. Marja saa vieraakseen naisia, jotka osoittautuvat Shemeikan entisiksi kesänaisiksi.

Murtuneena miehenä Juha aloittaa paluumatkan Marjan ja lapsen kanssa. Elokuvaa on kuvattu Kuusamossa ja Rukatunturilla. Juhani Ahon romaani, Kuvaus: Lopussa Armi vierailee sisarensa luona Oulussa ja Rovaniemellä.

Dokumenttia on kuvatttu Oulussa ja Kajaanissa. Todellisuudessa murhaaja on kaupungin pormestari, joka maksettuineen kätyreineen hallitsee kaupunkia. Karin lähtee Taunon mökille ja on tutkimassa asuntoa, kun Tauno saapuu paikalle.

Musta-Pekka hakee kaupungista korttihuijarin, pormestarin kätyrin, joka henkensä uhalla tunnustaa kaiken. Karin ja nimismies kuulevat tunnustuksen toiseen huoneeseen. Lopussa Tauno tunnustaa rakkautensa Karinille ja saa tunnustuksen vastarakkaudesta.

Fennada-Filmi Oy Käsikirjoitus ja ohjaus: Suomi maksaa dokumentti kertoo Suomen teollisuuden ponnisteluista suorittaa Sotakorvaukset merkitsivät teollisuuden mittavaa uudistumista ja lisärakentamista. Näiden vaikutuksesta syntyy uusia moderneja asuinalueita tehtaiden ja telakoiden ympärille. Kuuden korvausvuoden aikana rajan ylitti kaiken kaikkiaan vaunulastia, junien yhteenlaskettu pituus oli 3 kilometriä.

Dokumentti seuraa teollisuuden uudistumista, metsä- ja metalliteollisuuden kehittymistä ja suomen kansan ahkeruutta sotakorvausten suorittamiseksi. Dokumenttia on sanottu suomalaisen työntekijän ja teollisuuden voimannäytteeksi.

Kansan Elokuva Oy Ohjaus ja leikkaus: Laitinen ja Topo Leistelä Kuvaus: Poika kasvaa orpona huutolaisena entisessä kotitalossaan. Aappo läpäisee nelivuotisen koulun kolmessa vuodessa, saaden todistukseen pelkkiä kymppejä, laulussa peräti Aappo menee Dresdeniin opiskelemaan laulua.

Limingassa syntyi ja toimi useita kultturihenkilöitä. Laulutaiteesta muistetuin on liminkalainen laulupedagogi, oopperalaulaja Abraham Ojanperä Ojanperän ura oli monipuolinen, hän opiskeli laulua Suomessa ja Dresdenissä, toimi laulupedagoina Helsingin Musiikkiopistossa ja Johanneksen kirkon kanttorina.

Hän konsertoi ahkerasti ja harrasti aikojen tavan mukaan vilkasta kirjeenvaihtoa mm. Ojanperän arkisto sijaitsee Limingan kunnanarkistossa ja se sisältää runsaasti valokuvia ja nuotteja. Tupos Aappon ja Katrin kohtauspaikka. Yrjänän talo on kylän komein ja varakkain.

Se on ollut suvun hallussa yli vuotta, mutta nyt on jäädä vaille perillistä. Talon tyttärenä Selma on tietoinen suvun kunniasta ja velvoittavista perinteistä. Selma ei pidä tekoa syntinä, kunhan se ei tapahdu himossa ja halussa.

Sauli suutelee emäntää, joka antautuu ilman vastarintaa. Antti onnistuu pelastamaan ja elvyttämään lapsen. Antti tunnustaa pojan olevan hänen. Elokuvaa on kuvattu Oulaisissa ja Merijärvellä. Oy Suomen Filmiteollisuus Ohjaus: Artturi Leinosen romaani vuodelta Nyrki Tapiovaara mainitaan aina kun puhutaan suomalaisen elokuvan lupauksista ja lahjakkuuksista: Tapiovaaran esikoiselokuva Juha klassinen triangelidraama vanhempi maalaismies, hänen nuori vaimonsa jonka sutjakka kulkumies viettelee kasvaa todelliseksi elokuvatragediaksi, koska Tapiovaara on osannut nähdä sen koruttomat henkilöt niin syvästi ja koska hänen tajunsa luonnon elementeistä on niin vahva.

Kysymyksessä oli Juhani Ahon romaanin toinen filmatisointi. Juhani Ahon romaani vuodelta Kuvaus: Elokuvassa seurataan kahta turistiryhmää, jotka tutustuvat suomeen. Amerikkalainen rouva tyttärineen on tuonut matkassaan auton, jolla aikovat ajaa Petsamoon ja Jäämerelle.

Ivalojoen rannalla he tapaavat englantilaisen urheilukalastajan, joka paluumatkalla liittyykin heidän seurueeseen. Valamossa perhe osallistuu vuotuiseen vedenvihkimisjuhlaan.

Elokuvaa on kuvattu Oulujoen koskilla. Heikki Aho, Björn Soldan. Suomi-Filmi valmisti vuonna ulkoministeriön tilauksesta runsaan puolentoista tunnin mittaisen dokumenttielokuvan Finlandia. Jo muutama vuosi elokuvan valmistumisen jälkeen se todettiin eräiltä osin vanhentuneeksi ja sitä täydennettiin tuoreemmalla materiaalilla.

Ulkoministeriö tilasi Suomi-Filmiltä myös kokonaan uuden dokumenttielokuvan, jonka tarkoituksena oli esitellä ulkomaalaisille matkailumahdollisuuksia maassamme. Työ valmistui jo vuonna , mutta sen virallinen ensiesitys kotimaiselle yleisölle tapahtui vasta kesäkuussa Helsingissä pidetyn Kulttuurikongressin yhteydessä.

Suomenlahden saaristossa urheilukalastajat viihtyvät tuhansissa poukamissa. Kotkaa, puutavaran vientisatamaa, kuvataan ilmasta. Kierros jatkuu Punkaharjulle, Finlandia-hotellin kautta Olavinlinnaan, Savonlinnaan, Kuopioon ja Oulujoelle, missä ollaan mukana kuuden tunnin koskenlaskussa.

Kamera siirtyy Pohjanmaan lakeuksille: Tampere, ”Suomen huomattavin teollisuuskaupunki”, esittäytyy kuvin teollisuuslaitoksista ja urheilujuhlasta. Turusta, Suomen kulttuurin kehdosta”, nähdään tuomiokirkko, taidemuseo, linna, vanhaa kaupunkia. Tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta Naantalista saa oman esittelynsä.

Helsingin edustalla kuvataan purjehduskilpailuja, minkä jälkeen seuraa talvikuvia Helsingistä 32 asteen pakkasella, talvista luontoa Helsingin lähistöllä. Talviurheilujuhla koetaan kuvin hiihdosta ja kelkkailusta. Lopuksi seurataan sotaharjoitusta sekä porourheilua Pohjanmaalla ja Pohjois-Suomessa. He asuivat lapsuutensa tehdasseudulla, lähellä rautatehdasta. Margit kuitenkin onnistuu pelastamaan Juhanin. Olli harhailee metsässä pyssynsä kanssa ja lopulta joutuu tapaturman uhriksi.

Elokuvaa on kuvattu Merikoskessa. Filmi Oy Kotka Ohjaus, leikkaus ja lavastus: Gustaf Boge Lapin opas: Elokuvassa esiintyvät liikeyritykset maksoivat osuutensa tuotantokuluista. Elokuvan sisältö on jaettu kuuteen eri jaksoon, joiden nimissä tavoiteltiin lennokkuutta ja runollisuutta.

Ulkomaisia esityksiä varten elokuvasta valmistettiin kopioita ainakin seitsemänä erikielisenä versiona. Kenenkäs toisen kirjaa on siellä niin paljon luettu kuin meidän kuvakirjaamme?

Tehtaalla ne lajitellaan, katkotaan, kuivataan ja kuoritaan. Tehdään selluloosaa ja paperia. Lopulta Junat kuljettavat paperirullat satamaan ja maailmalle. Hangon kylpylaitos ja talvisatama, Olavinlinna Savonlinnasta, Turun talvisatama, Tuomiokirkko, Linna, Luostarinmäki, suomalainen ja ruotsalainen yliopisto, Hyppösen kenkätehdas ja Lapinniemien puuvillatehdas Tampereelta, Strengbergin tupakkatehdas Pietarsaaresta.

Merellä seurataan purjehdusta, Ursinin uimalassa uintia ja kuviokelluntaa. Lisäksi esitellään suomalaista painia, voimistelua, hiihtoa, ratsastusta, maastojuoksua ja alastonuintia. Antwerpenista palaavat suomalaisurheilijat saavat kotimaassa riemuisan vastaanoton: Heinä ja vilja korjataan talteen.

Karja laiduntaa, lehmät lypsetään. Myös mehiläis-, kana-, sika-, ja lammastalous saavat esittelynsä. Meijerissä seurataan maidon jalostusta: Voi pakataan tynnyreihin, juusto kypsyy muoteissaan kellarissa, Hangon satamassa meijerituotteet puretaan valkoisista tavaravaunuista, varastoidaan, tarkastellaan ja lastataan laivoihin ulkomaille vietäviksi.

Ståhlberg vihkii yksiköiden lippuja. Parolassa jyräävät panssarit, pioneerit rakentavat lautan Kymijoen ylitystä varten, jalkaväki kaivaa juoksuhaudan ja tuliasemat. Lopuksi seurataan turistien koskenlaskua veneessä pitkin Oulujokea sekä tukkilaistaiturien laskua läpi Pirttikosken. Erkki Karu, Georg Theslöf. Vapaussodan valkoisen armeijan ylipäällikkö, kenraali Mannerheim esittäytyy esikuntansa seurassa ja tarkastaa valkoisten päävartion seinäjoen asemalla.

Ruotsalaiset vapaaehtoiset matkaavat rintamalle. Uudenmaan rakuunoita koulutetaan sotasaalishevosten selässä. Oulun vanhat kasarmit ovat tuhoutuneet ja kaupunkiin on koottu punavankia.

Ruotsalaisia vapaaehtoisia lähtee rintamalle myös Oulun kautta. Valkoisen armeijan miehet harjoittelevat sotasaalistykeillä, kamera näyttää vallattuja haupitseja ja kuljetusrekiä. Kuvia Suomen vapaussodasta on Finlandia Filmin dokumenttikooste talven ja kevään tapahtumista. Valkoisella puolen rintamaa tiedetään liikkuneen Philip-nimisen kuvaajan kameroineen. Kyseessä ei kuitenkaan ollut Vaasassa vuodesta alkaen pitkään paikallisena elokuvateatterien omistajana vaikuttanut Nikolai Philip.

Ruotsalainen elokuva on edelleen tallella, samoin runsaasti Hangossa maihinnousseen saksalaisen avustusretkikunnan kameramiehen otoksia sisällissodan viimeisistä melskeistä.

Suomalainen versio on tuhoutunut. Oulu - tuhoutuneita kasarmeja, punaisia vankeja, ruotsalaisia vapaaehtoisia lähdössä rintamalle. Ab Finlandia Film Tuotanto: Milloin hoitoa ei anneta? Oulun seudun vanhin alan yritys. Jari Sipilä   Aitoa suomalaista jäsenkorjausta 25 vuoden kokemuksella. Maija Sipilä       Koulutettu suomalainen jäsenkorjaaja           Koulutettu suomalainen jäsenkorjaaja. Suomalaisen jäsenkorjauksen kouluttaja         Jäsenkorjaajamestari     Koulutettu hieroja.

Hoidossa ei käytetä äkillisiä paineluita selkään eikä herkkää niskaa väännetä nopeasti eri suuntiin   © Jäsenkorjaaja Jari Sipilä Katso tarkemmin kohta " Heijastekivut". Aito suomalainen jäsenkorjaus on selän, nivelten, lihas-, sekä jännevaivojen hoitomenetelmä, mobilisaatiohoito. Olen kehittäneet sen vuosikymmenten aikana ja se sisältää uusia hoitotapoja mm. Meillä Suomessa on huippuosaamista sairaanhoidossa, on paljon tietoa, jota saadaan uusilla  tutkimusmenetelmillä yhä tarkemmin.

Tämän tiedon kanssa jäsenkorjaajan on varmempi ja helpompi tehdä työtään, jäsenkorjaajan osaa. Tätä tarkoittaa menetelmän kehitys, se tarkoittaa myös uusien työtapojen ja niissä syntyneiden tuki- ja liikuntaelinten vaivojen huomioimista.

Monet työt ovat muuttuneet paljon ja muuttuvat koko ajan. Tietokonetyö luo aivan omat sairautensa niska-hartiasärkyineen, siinä jäsenkorjaaja voi auttaa monin tavoin. Hoitoturvallisuus ja täsmällisyys ovat etusijalla. Tämä ei ole hoitojen sekoitus, vaan aidosti suomalaisen jäsenkorjaajan vuosikymmenten aikana kehittämä hoitotapa ja perustuu. Lyhyesti sanottuna se on  kehityksen, hyvien hoitotulosten, havaintojen ja täsmällisten hoitojen tulos. Aito suomalainen jäsenkorjaus  on äärimmäisen hyvin toimiva hoito tuki- ja liikuntaelinvaivoissa.

Menetelmällä hoidetaan ihmistä kokonaisuutena. Se on ratkaisukeskeinen hoitotapa, hyvin tekninen hoitotapa.

Eletään luvun loppua ja aseteollisuus kukoistaa ja tarvitsee nikkeliä. Pohjoisessa valmistaudutaan Jurmalan syntymäpäiväjuhliin. Sodan sytyttyä Pohjoinen yhdyskunta on vuorotellen saksalaisten ja neuvostoliittolaisten hallussa ja Jurmala käy kauppaa kummankin kanssa. Jurmala ottaa Olgan ja lapsen luokseen asumaan. Elokuvaa on kuvattu Oulun kaupungintalolla. Ystävät toverit -elokuva on miltei moraliteetiksi luonnehdittava kertomus rahan vallasta ja ahneudesta kaiken tuhoavine seurauksineen.

Se on myös kannanotto luonnon riistoa vastaan. Elokuva kertoo fiktiivisen tarinan nikkelikeisari Jurmalasta ja hänen lapsettomuudesta kärsivästä narkomaanipuolisostaan. Nikkelipatruunan suureellisista syntymäpäiväjuhlista liikkeelle lähtevä kertomus sijoittuu toisen maailmansodan alle ja sen pyörteisiin Ruijan rantaan.

Jäämeren rannikon nikkelikaivoksen omistaja käy kauppaa natsi-Saksan, Neuvostoliiton ja skandinaavisten naapurimaiden kanssa aina sen mukaan, miten politiikan tuulet vaihtuvat. Sodan mentyä hänen puheillaan ovat heti uudet asiakkaat. Elokuvan juoni sivuaa jonkin verran Petsamon suurta vakoilujuttua, josta Skiftesvik on kirjoittanut muutakin. Vaikkei Skiftesvik olekaan koskaan asunut Petsamossa, hän sanoo tuntevansa voimakasta yhteyttä alueeseen.

Näin kenties siksi, että hän kuuli lapsuudenkodissaan puhuttavan paljon Petsamosta, jossa hänen mummonsa ehti olla siirtolaisena kolmen pienen tyttärensä kanssa talvisodan alla. Elokuvaan hän ei sukunsa tarinaa kuitenkaan kirjoittanut, vaan otti siitä aineksia ensin novelliinsa ”Petsamon kultatynnyri” ja myöhemmin näytelmäänsä Nikkelikukka Ystävät, toverit oli valmistuttuaan kallein suomalainen elokuva.

Skiftesvik on kritisoinut Mollbergia siitä, että tämä muutti yksipuolisesti käsikirjoitusta, jätti kokonaisia kerronnan tasoja ja teemoja toteuttamatta ja toi elokuvaan groteskeja, jopa inhonaturalistisia sävyjä. Koskettavan roolityön tekee Paavo Liski Kaakamo. Tom Hamberg sai Jussi-patsaan elokuvan lavastuksesta. Rauni Mollberg, Joni Skiftesvik Lavastus: Mikan äiti Elli menee naimisiin Kurkelan kanssa, joka on istuu linnassa taposta.

Mika pääsee opiskelemaan Helsinkiin teknilliseen korkeakouluun. Elli ostaa pojalleen yksiön Helsingin Merihaasta. Nuorten välille kehittyy suhde. Mikan palatessa, Härkönen on ehtinyt jo hukuttaa Kurkelan ammeeseen. Mika hommaa aseen ja vie Härkösen keskelle erämaata. Ulla tulee hakemaan Mikan takaisin Helsinkiin, ja juuri kun he ovat astumassa junaan, Kurkelan ruumis löytyy satamasta.

Mika hyppää viime hetkellä pois junasta ja menee takaisin autoon, jossa Elli toteaa, etteivät he vankilaan mene. Äiti ja poika ajavat auton mereen ja Ulla matkaa yksin Helsinkiin. Elokuvaa on kuvattu Oulussa. Jatkoa Elämän Vonkamies elokuvalle.

Päätalon perheen elatus on kunnan vastuulla, koska perheen isä Herkko on Oulussa mielisairaalassa. Kalle on innokas lukija ja kirjoittaja ja tilaa Mika Waltarin oppaan aiotko kirjailijaksi? Herkko palaa kotiin yhä luulosairaana ja pahantuulisena. Kalle lähtee savotalle tukkitöihin. Kalle uupuu työstä ja palaa kotiin itku kurkussa.

Kalle ostaa kumiteräiset saappaat ja lähtee parkkuutyöhön. Kalle lopulta kyllästyy siihen, että isä motkottaa koko ajan hänen lukemisistaan. Kalle lähtee suutuksissaan työmaalta. Elokuva on kuvattu Taivalkoskella. Ossi Viskari, Johan Hake Leikkaus: Kylän halki virtaava Iijoki on antanut uittojen aikoina tienestiä maanviljelyksen lisäksi. Kallen kasvaessa toiselle kymmenelle hänet valtaa pelihimo. Kalle varastaa isänsä lompakosta rahaa maksaakseen pelivelkoja kavereilleen.

Joel Ström on kuuromykkä taidemaalari. Kerttu kertoo Joelin äidille odottavansa Joelin lasta. Elokuvan taidenäyttely on kuvattu Oulun taidemuseossa Asemakadulla. Martti hankkii romuttamosta auton, jolla he ajavat Rosson kanssa kohti pohjoista etsien Marjaa. Ilman riitelyä matka ei kuitenkaan onnistu. Rosso kouraisee tukun rahaa ja lähtee.

Lopussa Rosso istuu pizzeria Rossossa, kun poliisit tulevat ja ampuvat hänet. Elokuvaa on kuvattu Raahessa ja Pattijoella. Elokuva kertoo Viitaniemen kylän asukkaista. Jukan mielestä Unton tulisi hommata akka taloon. Unto laittaa ilmoituksen lehteen henkilökohtaista palstalle. Haku ei tuota tulosta, sen sijaan Unto saa paljon vastauksia lehti-ilmoitukseensa.

Lassi tapaa lehti-ilmoituksen kautta kaupungissa asuvan Linnean, jolla on ennestään kaksi lasta ja joka kaipaa maalle ”pehmeämmän teknologian” pariin. Liisa kertoo odottavansa lasta Untolle, josta Unto ilahtuu. Elokuvaa kuvattiin Oulussa Raksilan urheilukeskuksessa. Elokuva kertoo Ilari Aution eli Ilen tarinan. Ile on lääkäriksi aikova abiturientti. Ile kuulee kaupungin kaduilla viidakon ääniä. Ile suivaantuu tästä ja lähtee toisen naisen kanssa.

Ylioppilaskirjoituksissa Ile polttaa tupakkaa ja pelaa koripalloa toisten keskittyessä kokeisiin. Ilen suunnatessa pistoolia ohimolle, sisään ratsastaa joukko vähäpukeisia naisia. Ile hyppää hevosen selkään ja ratsastaa pois juuri kun halli sortuu. Elokuvaa on kuvattu Kalajoen hiekkasärkillä.

Harii Sirolan romaani Abiturientti, Kuvaus: Max Sjöman kirjoittaa tuleville sukupolville kirjeen joka muurataan kuparilieriössä hänen suunnittelemansa ydinvoimalan kivijalkaan. Venlalla on aivosyöpä joka leikataan viime hetkellä. Venla pysyy puolitoista vuotta terveenä, kunnes sairaus iskee jälleen ja leviää koko ruumiiseen. Hän seuraa tv-ohjelmaa, jonka mukaan grammaa plutoniumia riittää aiheuttamaan syövän jokaiselle maapallon asukkaalle.

Venlan sädehoito jatkuu, mutta hän ei parane. Elokuvaa on kuvattu Oulussa Raksilassa. Pekka Lehto; Pirjo Honkasalo Ojaus: Reidar Eknerin runokokoelma Efter flera tusen rad, suom.

Mikolla on mielessään nuoruudenrakastetulta Riitalta saatu kirje, johon ei ikinä vastannut. Petteri, Mikko, Tuomas ja Einari ajavat työmaalle, missä he tuhoavat parakin ja jatkavat matkaa yhtiön toimistolle, jonka kassaholvin he tyhjentävät. Elokuvaa on kuvattu Kuusamossa. Olli Soinio, Tero Malmberg Leikkaus: Vanha ja nuori pari asuttavat syrjäistä korpitaloa. Nuori pari tanssii polskan tahtiin. Talvisin nuori isäntä käy kokemassa ansalankansa ja saa monta riekkoa.

Vaimo ja lämmin sauna odottavat miehen paluuta, mies panee soitoksi hirven kunniaksi. Talvella vanha isäntä kuolee. Keväällä eräpoliisi tuo syytteen metsästyslain rikkomisesta ja aseen laittomasta hallussapidosta ja takavarikoi aseen. Kesällä linnut pesivät autioituneen talon savupiipussa, talon katto on seulana ja lattialla on rikkoontunut kananmuna.

Elokuvaa on kuvattu Kuusamossa ja Utajärvellä. Antero Honkanen, Juhani Lihtonen Leikkaus: Elokuva kertoo Koillismaasta luvun jälkeen.

Sammalsuon tilalle on valmistunut uusi navetta, jonne lehmät siirretään. Kaukon äiti Maija kuitenkin paljastaa suhteen Elmalle.

Kun Kauko aamuyöstä palaa, tunnustaa olleensa vieraissa ja vetää mukaan Elsan sodan aikaisen suhteen saksalaiseen sotilaaseen. Sammalsuon ja Malisen suvut kokoontuvat yhteen jouluaterialle, ilta päättyy Nestorin kaataessa Teuvon kiljut lattialle ja Teuvon heittäessä kaikki pihalle. Kaukon veli Väinö saapuu taloon yli kymmenen vuoden poissaolon jälkeen. Elokuvaa on kuvattu Taivalkoskella. Karhu on tappanut lehmän ja opettaja kokoaa miehet karhunajoon.

Karhun sijasta he löytävät lehmän. Oulussa tapahtuu sekaannus ja Natalia joutuukin junaan joka menee Kostamuksen sijasta Helsinkiin. He saattavat Natalian Vainikkalan raja-asemalle, missä neuvostovaltuuskunta on vastassa.

Rajalla pidetään puheita ja Natalia nousee kansojen ystävyyden symboliksi ja lopuksi tilaisuutta juhlitaan shamppanjalla. Hannu Koski, Tero Malmberg Leikkaus: Lamakausi koetteli tilallisia Pohjanmaalla, jota pahensi vielä halla, joka turmeli kylvöt. Talonpojat joutuivat ottamaan korkeakorkoista lainaa hankkiakseen rehun, siemenet ja syömäviljan. Isännät takasivat toistensa lainoja.

Rahattomana hänet tuomitaan 40 päiväksi vankilaan. Pulajohtajat viruvat vankilassa, jona aikana perustetaan uusi puolue, Kansanpuolue, ajamaan pulamiesten asiaa ja vapauttamaan pulajohtajat vankilasta. Heikki Niskanen nousee eduskuntaan ja toteaa eduskunnan yhtyneen pyrkimyksiin lopettaa pakkohuutokaupat. Elokuva on kuvattu Nivalassa, Kalajoella ja Oulussa. Lempi Linnan teos Konikapina, Kuvaus: Vikke putoaa uunin päältä ja on neljä vuorokautta tajuttomana.

Vikke joutuu todistamaan isännän ja Manta-piian ”sylipainia” ulkoniityn ladossa. Tukkijätkänä Vikke kiertelee pohjolan uittoja ja savottoja.

Viken uskolliseksi kumppaniksi ja repunkantajaksi vakiintuu Einari Mättö. Einari odottaa Vikkeä yli 40 asteen pakkasessa ja sairastuu tautiin joka on kuolemaksi. Tarun mukaan tukkijätkä muuttuu kuolemansa jälkeen poroksi. Jouko Lehmuskallio, Pertti Salo Leikkaus: Jorma Lindfors, Lasse Holma Musiikki: Maria taivuttaa Pekan palaamaan kanssaan Suomeen. Suomessa Pekka joutuu gangstereiden kanssa tekemisiin.

Elokuvaa on kuvattu Oulussa Hotelli Vaakunassa ja Oulun lentoasemalla. Lionel Whiten romaani Obsession, ; Kohti perikatoa, suom. Seppo Paakkunainen, Jorma Panula. Minkä kesä kastelee, sen Dry Vodka kuivaa! Seppo Huunosen ohjaama perisuomalainen roadmovie Lampaansyöjät seuraa kahden keski-ikäisen kaveruksen irtiottoa arjen aherruksen keskeltä. Sepe vaihtaa auton rekisterikilvet, he löytävät laiduntavat lampaat ja Valtteri ampuu niistä yhden.

Valtteri ampuu toisen lampaansa. Lopuksi miehet juopottelevat sorakuopassa, jonne ovat telttansa pystyttäneet ja toteavat elämän olevan jällen mallillaan. Elokuvaa on kuvattu Kalajoella, Oulussa ja Kuusamossa.

Veikko Huovisen romaani, Kuvaus: Oskari Markkanen, Seppo Huunonen Musiikki: Suomalaisnuorukaiset Pave, Hese, Viiksi ja Timppa tuntevat Helvetin kuumuudessa olonsa kotoisaksi kuin saunassa, mikä taas ei sovi paikan johtomiehille. Elokuvaa on kuvattu Pyhäjärvellä. Filmituotanto Spede Pasanen Oy Tuotannonjohto: Kuvia Suomesta käsittelee keskiluokan arkea.

Dokumentti kertoo luvun suomesta suomalaisten kertomana. Siinä kuullaan niin SMP: Dokumenttia on kuvattu Oulussa. Jari on pitkällä automatkalla. Nuoret tapaavat uudelleen baarissa ja Marja suostuu Jarin kutsuun lähteä tansseihin.

Seuraavana aamuna Jari hakee Marjan ajelulle. He jatkavat yhä pohjoisemmas autolla. Paluumatkalla he joutuvat poliisin ratsiaan, jolloin selviää, että Jari on varastanut auton. He onnistuvat pakenemaan ja eksyttämään heitä seuraavan poliisiauton. Suomeen palattuaan nuoret murtautuvat mökkiin saadakseen ruokaa.

He tapaavat kullankaivajan, joka kutsuu heidät mökilleen. Koski, Hannu Koski Leikkaus: Aluksi näytetään kuvia Mannerheimin hautajaisista. Dokumentti kertoo Mannerheimin tarinan pikkupojasta viimeisiin päiviin, Mannerheimin koulumenestyksestä, etenemisestä sotilasuralla, sisällissodan valkoisten voitosta ja Mannerheimin noususta Suomen valtion päämieheksi kriisin uhatessa.

Raimo Kiialainen, Kari Westerlund Leikkaus: Taina Kanth, Kari Uusitalo Musiikki: Leenan avioliitossa on ongelmia. Leena lähtee uimaan ja Ilpon kiinnostus herää, hän lainaa sukellusvarusteet uidakseen laiturin alle tarkkailemaan Leenaa.

Myöhemmin Ilpon ja Leenan suhde syvenee, he tapaavat usein. Asiat mutkistuvat kun Arto, Leenan aviomies saapuu maalle. Elokuvaa on kuvattu Kalajoella. Takaa-ajossa veljekset yllätetään uimasta. Joel ja Tommi joutuvat vangiksi, mutta Kai onnistuu karkaamaan.

Joelilla ja Tommilla on jo hirttosilmukat kaulassa, kun Kai saapuu paikalle ja uhkaa lynkkaajia dynamiitilla. Veljekset ilmestyvät saluunaan ja selvittävät asiat.

Elokuva on kuvattu Kuusamossa. Oy Suomen Filmiteollisuus Tuotannonjohto: Heidän koiransa Kim löytää rannasta tuupertuneen miehen, joka sanoo salatun laakson miesten olevan kannoillaan. Samassa viuhahtaa nuoli ja tappaa miehen. Konnat avaavat tulen ja surmaavat monia. Veljekset pääsevät vapaiksi ja nyt heimon ystävinä, ryhtyvät johtamaan taistelua konnia vastaan, jotka ovat ehtineet kylään, polttaneet sen ja ottaneet Piritan ja Ingan vangiksi.

Vornan veljekset nousevat ratsaille ja jatkavat matkaansa. Tommi Rinne Ohjaus ja käsikirjoitus: Lisäksi dokumentissa kuvataan lintujen muuttoliikettä syksyllä. Dokumenttia on kuvattu Kuusamossa. Saksalainen sotilasosasto sijoittuu Ouluun kesällä Pojat tienaavat rahaa myymällä juomia sotilaille. Leikki päättyy kun Jake turhautuessaan varastaa käsilaukun. Talvella pojat hierovat kauppaa saksalaisten kanssa varastamillaan villapaidoilla.

Vastineeksi saksalaiset antavat pojille konjakkia, tupakkaa ja kameran. Tuiran pojat houkuttelevat Raksilan pojat mukaan varastamaan rynnäkkötykin ammuksen asemalla seisovasta tavarajunasta. Räjähdyksessä kuolee kaksi Tuiran poikaa ja kolme rampautuu. Jaken äiti lähtee saksalaisten mukaan. Jake kuulee vahtimestarilta, että viimeinen saksalainen kuljetus on lähdössä asemalta. Elokuva on kuvattu Oulussa. Paavo Rintalan romaani, Kuvaus: Professori Sedano, hänen assistentti Mr.

Lang ja sihteeri Numidia Vaillant saapuvat Unescon toimeksiannosta Suomeen tutkimaan kansallista kulttuuria. Sedano viihtyy hyvin opettajatar Mattilan seurassa, tulkki osoittaa kiinnostusta Numidia Vaillantia kohtaan. Lang tuntee itsensä levottomaksi ja lähtee korpivaellukselle. Talon tyttären kanssa Lang kokee lyhyen romanssin. Syksyllä ruskan aikaan Sedano ja opettajatar tekevät matkan pohjoiseen. Sedano kertoo tarinan pohjolan naisista, jotka asuvat lähellä taivasta ja joiden silmät ovat siniset kuin jää ja hiukset valkoiset kuin lumi.

Professori Sedano palaa yksin junalla Helsinkiin. Lang ja Numidia Vaillant ovat matkustaneet Pariisiin pari viikkoa aikaisemmin. Risto Jarva, Jaakko Pakkasvirta Kuvaus: Risto Jarva, Jaakko Pakkasvirta Musiikki: Ilmarinen saa viestin siskonsa kohtalosta ja ottaa mukaansa Lemminkäisen.

Louhi vaatii lunnaiksi Annikista Ilmarisen takomaan Sammon. Ilmarinen takoo Sammon ja Annikki pääsee vapaaksi. Annikin vapauduttua Ilmarinen lupaa hankkia Sammon takaisin. Lemminkäinen on heti valmis uuteen reissuun Pohjolaan. Louhi nostattaa merelle myrskyn ja Lemminkäisen vene uppoaa, Lemminkäinen kuitenkin onnistuu pelastautumaan. Väinämöinen kohottaa miehet retkelle Pohjolaan auringon pelastamiseksi. Mosfilm, Suomi-Filmi Oy Tuotannonjohto: Uhtuan Shemeikka poikkeaa kauppamatkallaan Juhan taloon ostamaan viljaa.

Hän jää saunaan ja kiinnostuu nuoresta ja kauniista Marjasta, jonka Juha on kasvattanut orvosta itselleen. Shemeikka ohjaa veneensä rantaan ja Marja antaa kantaa itsensä veneeseen. Karjalan puolella he pysähtyvät ja hetken vastusteltuaan Marja antautuu Shemeikalle. Shemeikka jättää Marjan kalamajalle. Marja saa vieraakseen naisia, jotka osoittautuvat Shemeikan entisiksi kesänaisiksi.

Murtuneena miehenä Juha aloittaa paluumatkan Marjan ja lapsen kanssa. Elokuvaa on kuvattu Kuusamossa ja Rukatunturilla. Juhani Ahon romaani, Kuvaus: Lopussa Armi vierailee sisarensa luona Oulussa ja Rovaniemellä. Dokumenttia on kuvatttu Oulussa ja Kajaanissa. Todellisuudessa murhaaja on kaupungin pormestari, joka maksettuineen kätyreineen hallitsee kaupunkia. Karin lähtee Taunon mökille ja on tutkimassa asuntoa, kun Tauno saapuu paikalle. Musta-Pekka hakee kaupungista korttihuijarin, pormestarin kätyrin, joka henkensä uhalla tunnustaa kaiken.

Karin ja nimismies kuulevat tunnustuksen toiseen huoneeseen. Lopussa Tauno tunnustaa rakkautensa Karinille ja saa tunnustuksen vastarakkaudesta. Fennada-Filmi Oy Käsikirjoitus ja ohjaus: Suomi maksaa dokumentti kertoo Suomen teollisuuden ponnisteluista suorittaa Sotakorvaukset merkitsivät teollisuuden mittavaa uudistumista ja lisärakentamista.

Näiden vaikutuksesta syntyy uusia moderneja asuinalueita tehtaiden ja telakoiden ympärille. Kuuden korvausvuoden aikana rajan ylitti kaiken kaikkiaan vaunulastia, junien yhteenlaskettu pituus oli 3 kilometriä.

Dokumentti seuraa teollisuuden uudistumista, metsä- ja metalliteollisuuden kehittymistä ja suomen kansan ahkeruutta sotakorvausten suorittamiseksi. Dokumenttia on sanottu suomalaisen työntekijän ja teollisuuden voimannäytteeksi. Kansan Elokuva Oy Ohjaus ja leikkaus: Laitinen ja Topo Leistelä Kuvaus: Poika kasvaa orpona huutolaisena entisessä kotitalossaan. Aappo läpäisee nelivuotisen koulun kolmessa vuodessa, saaden todistukseen pelkkiä kymppejä, laulussa peräti Aappo menee Dresdeniin opiskelemaan laulua.

Limingassa syntyi ja toimi useita kultturihenkilöitä. Laulutaiteesta muistetuin on liminkalainen laulupedagogi, oopperalaulaja Abraham Ojanperä Ojanperän ura oli monipuolinen, hän opiskeli laulua Suomessa ja Dresdenissä, toimi laulupedagoina Helsingin Musiikkiopistossa ja Johanneksen kirkon kanttorina. Hän konsertoi ahkerasti ja harrasti aikojen tavan mukaan vilkasta kirjeenvaihtoa mm.

Ojanperän arkisto sijaitsee Limingan kunnanarkistossa ja se sisältää runsaasti valokuvia ja nuotteja. Tupos Aappon ja Katrin kohtauspaikka.

Yrjänän talo on kylän komein ja varakkain. Se on ollut suvun hallussa yli vuotta, mutta nyt on jäädä vaille perillistä. Talon tyttärenä Selma on tietoinen suvun kunniasta ja velvoittavista perinteistä. Selma ei pidä tekoa syntinä, kunhan se ei tapahdu himossa ja halussa.

Sauli suutelee emäntää, joka antautuu ilman vastarintaa. Antti onnistuu pelastamaan ja elvyttämään lapsen. Antti tunnustaa pojan olevan hänen. Elokuvaa on kuvattu Oulaisissa ja Merijärvellä. Oy Suomen Filmiteollisuus Ohjaus: Artturi Leinosen romaani vuodelta Nyrki Tapiovaara mainitaan aina kun puhutaan suomalaisen elokuvan lupauksista ja lahjakkuuksista: Tapiovaaran esikoiselokuva Juha klassinen triangelidraama vanhempi maalaismies, hänen nuori vaimonsa jonka sutjakka kulkumies viettelee kasvaa todelliseksi elokuvatragediaksi, koska Tapiovaara on osannut nähdä sen koruttomat henkilöt niin syvästi ja koska hänen tajunsa luonnon elementeistä on niin vahva.

Kysymyksessä oli Juhani Ahon romaanin toinen filmatisointi. Juhani Ahon romaani vuodelta Kuvaus: Elokuvassa seurataan kahta turistiryhmää, jotka tutustuvat suomeen. Amerikkalainen rouva tyttärineen on tuonut matkassaan auton, jolla aikovat ajaa Petsamoon ja Jäämerelle.

Ivalojoen rannalla he tapaavat englantilaisen urheilukalastajan, joka paluumatkalla liittyykin heidän seurueeseen. Valamossa perhe osallistuu vuotuiseen vedenvihkimisjuhlaan. Elokuvaa on kuvattu Oulujoen koskilla. Heikki Aho, Björn Soldan. Suomi-Filmi valmisti vuonna ulkoministeriön tilauksesta runsaan puolentoista tunnin mittaisen dokumenttielokuvan Finlandia.

Jo muutama vuosi elokuvan valmistumisen jälkeen se todettiin eräiltä osin vanhentuneeksi ja sitä täydennettiin tuoreemmalla materiaalilla. Ulkoministeriö tilasi Suomi-Filmiltä myös kokonaan uuden dokumenttielokuvan, jonka tarkoituksena oli esitellä ulkomaalaisille matkailumahdollisuuksia maassamme. Työ valmistui jo vuonna , mutta sen virallinen ensiesitys kotimaiselle yleisölle tapahtui vasta kesäkuussa Helsingissä pidetyn Kulttuurikongressin yhteydessä.

Suomenlahden saaristossa urheilukalastajat viihtyvät tuhansissa poukamissa. Kotkaa, puutavaran vientisatamaa, kuvataan ilmasta. Kierros jatkuu Punkaharjulle, Finlandia-hotellin kautta Olavinlinnaan, Savonlinnaan, Kuopioon ja Oulujoelle, missä ollaan mukana kuuden tunnin koskenlaskussa.

Kamera siirtyy Pohjanmaan lakeuksille: Tampere, ”Suomen huomattavin teollisuuskaupunki”, esittäytyy kuvin teollisuuslaitoksista ja urheilujuhlasta.

Turusta, Suomen kulttuurin kehdosta”, nähdään tuomiokirkko, taidemuseo, linna, vanhaa kaupunkia. Tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta Naantalista saa oman esittelynsä. Helsingin edustalla kuvataan purjehduskilpailuja, minkä jälkeen seuraa talvikuvia Helsingistä 32 asteen pakkasella, talvista luontoa Helsingin lähistöllä. Talviurheilujuhla koetaan kuvin hiihdosta ja kelkkailusta.

Lopuksi seurataan sotaharjoitusta sekä porourheilua Pohjanmaalla ja Pohjois-Suomessa. He asuivat lapsuutensa tehdasseudulla, lähellä rautatehdasta.

Margit kuitenkin onnistuu pelastamaan Juhanin. Olli harhailee metsässä pyssynsä kanssa ja lopulta joutuu tapaturman uhriksi. Elokuvaa on kuvattu Merikoskessa. Filmi Oy Kotka Ohjaus, leikkaus ja lavastus: Gustaf Boge Lapin opas: Elokuvassa esiintyvät liikeyritykset maksoivat osuutensa tuotantokuluista. Elokuvan sisältö on jaettu kuuteen eri jaksoon, joiden nimissä tavoiteltiin lennokkuutta ja runollisuutta.

Ulkomaisia esityksiä varten elokuvasta valmistettiin kopioita ainakin seitsemänä erikielisenä versiona. Kenenkäs toisen kirjaa on siellä niin paljon luettu kuin meidän kuvakirjaamme? Tehtaalla ne lajitellaan, katkotaan, kuivataan ja kuoritaan. Tehdään selluloosaa ja paperia. Lopulta Junat kuljettavat paperirullat satamaan ja maailmalle.

Hangon kylpylaitos ja talvisatama, Olavinlinna Savonlinnasta, Turun talvisatama, Tuomiokirkko, Linna, Luostarinmäki, suomalainen ja ruotsalainen yliopisto, Hyppösen kenkätehdas ja Lapinniemien puuvillatehdas Tampereelta, Strengbergin tupakkatehdas Pietarsaaresta. Merellä seurataan purjehdusta, Ursinin uimalassa uintia ja kuviokelluntaa. Lisäksi esitellään suomalaista painia, voimistelua, hiihtoa, ratsastusta, maastojuoksua ja alastonuintia.

Antwerpenista palaavat suomalaisurheilijat saavat kotimaassa riemuisan vastaanoton: Heinä ja vilja korjataan talteen. Karja laiduntaa, lehmät lypsetään. Myös mehiläis-, kana-, sika-, ja lammastalous saavat esittelynsä.

Meijerissä seurataan maidon jalostusta: Voi pakataan tynnyreihin, juusto kypsyy muoteissaan kellarissa, Hangon satamassa meijerituotteet puretaan valkoisista tavaravaunuista, varastoidaan, tarkastellaan ja lastataan laivoihin ulkomaille vietäviksi.

Ståhlberg vihkii yksiköiden lippuja. Parolassa jyräävät panssarit, pioneerit rakentavat lautan Kymijoen ylitystä varten, jalkaväki kaivaa juoksuhaudan ja tuliasemat. Lopuksi seurataan turistien koskenlaskua veneessä pitkin Oulujokea sekä tukkilaistaiturien laskua läpi Pirttikosken. Erkki Karu, Georg Theslöf. Vapaussodan valkoisen armeijan ylipäällikkö, kenraali Mannerheim esittäytyy esikuntansa seurassa ja tarkastaa valkoisten päävartion seinäjoen asemalla.

Ruotsalaiset vapaaehtoiset matkaavat rintamalle. Uudenmaan rakuunoita koulutetaan sotasaalishevosten selässä. Oulun vanhat kasarmit ovat tuhoutuneet ja kaupunkiin on koottu punavankia. Ruotsalaisia vapaaehtoisia lähtee rintamalle myös Oulun kautta.

Valkoisen armeijan miehet harjoittelevat sotasaalistykeillä, kamera näyttää vallattuja haupitseja ja kuljetusrekiä. Kuvia Suomen vapaussodasta on Finlandia Filmin dokumenttikooste talven ja kevään tapahtumista. Valkoisella puolen rintamaa tiedetään liikkuneen Philip-nimisen kuvaajan kameroineen.

Kyseessä ei kuitenkaan ollut Vaasassa vuodesta alkaen pitkään paikallisena elokuvateatterien omistajana vaikuttanut Nikolai Philip. Ruotsalainen elokuva on edelleen tallella, samoin runsaasti Hangossa maihinnousseen saksalaisen avustusretkikunnan kameramiehen otoksia sisällissodan viimeisistä melskeistä.

Suomalainen versio on tuhoutunut. Oulu - tuhoutuneita kasarmeja, punaisia vankeja, ruotsalaisia vapaaehtoisia lähdössä rintamalle. Ab Finlandia Film Tuotanto: Ab Finlandia Film Tuotannonjohto: Erik Estlander Ensi-ilta Helsingissä: The location archive and the local service database are open to all.

To use the crew database you need to sign up. The show will place different generations in situations that will create great comedy along with some poignant moments Close   Kings of the Wild Others Location Kuusamo Duration Shot Kiwi hunter Josh James and British chef Matt Tebbutt travel to Kuusamo in Northern Finland, a dreadful icy wilderness on the Baltic Coast, used as an extreme training ground for the world's top Special Forces soldiers.

Jeon, Gye Soo Produced by: Don't have an account yet? Remembrance - A small movie about Oulu in the s. Suomalainen jäsenkorjaus Jari Sipilä ja Maija Sipilä Migreenin ja jännitysniskan hoito. Noidannuoli ja aito suomalainen jäsenkorjaus. SI-nivelkipu ja sen korjaaminen.

Milloin hoitoa ei anneta? Oulun seudun vanhin alan yritys. Jari Sipilä   Aitoa suomalaista jäsenkorjausta 25 vuoden kokemuksella. Maija Sipilä       Koulutettu suomalainen jäsenkorjaaja           Koulutettu suomalainen jäsenkorjaaja.

Suomalaisen jäsenkorjauksen kouluttaja         Jäsenkorjaajamestari     Koulutettu hieroja. Hoidossa ei käytetä äkillisiä paineluita selkään eikä herkkää niskaa väännetä nopeasti eri suuntiin   © Jäsenkorjaaja Jari Sipilä Katso tarkemmin kohta " Heijastekivut".

Aito suomalainen jäsenkorjaus on selän, nivelten, lihas-, sekä jännevaivojen hoitomenetelmä, mobilisaatiohoito. Olen kehittäneet sen vuosikymmenten aikana ja se sisältää uusia hoitotapoja mm. Meillä Suomessa on huippuosaamista sairaanhoidossa, on paljon tietoa, jota saadaan uusilla  tutkimusmenetelmillä yhä tarkemmin. Tämän tiedon kanssa jäsenkorjaajan on varmempi ja helpompi tehdä työtään, jäsenkorjaajan osaa. Tätä tarkoittaa menetelmän kehitys, se tarkoittaa myös uusien työtapojen ja niissä syntyneiden tuki- ja liikuntaelinten vaivojen huomioimista.

Monet työt ovat muuttuneet paljon ja muuttuvat koko ajan. Tietokonetyö luo aivan omat sairautensa niska-hartiasärkyineen, siinä jäsenkorjaaja voi auttaa monin tavoin. Hoitoturvallisuus ja täsmällisyys ovat etusijalla. Tämä ei ole hoitojen sekoitus, vaan aidosti suomalaisen jäsenkorjaajan vuosikymmenten aikana kehittämä hoitotapa ja perustuu.

Huge hieroja haukipudas -

This is an exciting, highly-charged four-part documentary series, following in parallel by episode the four amazing stories of these extreme heroes of the high seas. Director, film historian, professor Peter von Bagh takes us on a stroll down the memory lane, to the ’s small-town Oulu, the town where he grew up. Remembrance - A small movie about Oulu in seksitarvikkeet viro porno s. He asuivat lapsuutensa tehdasseudulla, lähellä rautatehdasta. Lopussa siivoojat ja Maakaset juhlivat, mutta ullakolla raahattu Sika avaa silmänsä luoti otsassa. Huge hieroja haukipudas Aappon ja Katrin kohtauspaikka. Tapiovaaran esikoiselokuva Juha klassinen triangelidraama vanhempi maalaismies, hänen nuori vaimonsa jonka sutjakka kulkumies viettelee kasvaa todelliseksi elokuvatragediaksi, koska Tapiovaara on osannut nähdä sen koruttomat henkilöt niin syvästi ja koska hänen tajunsa luonnon elementeistä on niin vahva. Tukkijätkänä Vikke kiertelee pohjolan uittoja ja savottoja. Unto laittaa ilmoituksen lehteen henkilökohtaista palstalle. The renewing industry cluster offers huge growth potential with projects worth close to four billion Euros. Filmi Oy Kotka Ohjaus, leikkaus ja lavastus: Antti Tuuri, Olli Saarela Kuvaus: Todellisuudessa murhaaja on kaupungin pormestari, joka maksettuineen kätyreineen hallitsee kaupunkia. Are you suffering from traumas?

0 responses on “Huge hieroja haukipudas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *